Return to site

Elke dag in het teken laten staan van universele mensenrechten

Vandaag is het internationale vrouwendag. Nu ben ik er zelf niet zo van om allerlei speciale dagen in het leven te roepen. Ik vind het meer dan vanzelfsprekend om dagelijks het belang van vrouwenrechten te benadrukken en zichtbaar te maken dat er op dit gebied nog veel achterstallig werk ligt. In die zin is het misschien juist wel goed er op een symbolische dag als 8 maart jaarlijks bij stil te staan. Maar het blijft nog beter als we ons elke dag bewust zijn van het belang van mensen- en vrouwenrechten. En bij het feit dat deze rechten van zowel mannen, vrouwen als kinderen nog dagelijks geschonden worden.

 

Zo worden er dagelijks meisjes en vrouwen verkracht en voor oud vuil achter gelaten. Zo is er in de wereld nog steeds volop kinderarbeid. En sluiten we met z’n allen de ogen als we producten of dat goedkope truitje ergens kopen. In de wetenschap dat de mensen en kinderen die deze producten hebben gemaakt onder verschrikkelijke en mensonterende omstandigheden moeten werken. Om een paar euro te besparen, zijn we bewust of onbewust blind en doof voor het leed dat aan zo’n goedkoop kledingstuk verbonden is.

 

En wat te denken van het goedkoop geproduceerde voedsel dat we eten, zonder erbij na te denken waar het vandaan komt, of het wel voedzaam is, maar vooral in welke omstandigheden het is geproduceerd. Daarom lijkt het mij beter dat we bij zulke essentiële vragen elke dag stil staan en samen proberen bewuster in het leven te staan. Hoe vaak horen we niet geweldige vakantieverhalen over vrienden of familie die naar Afrika, India of Nepal zijn gegaan? Ze vertellen in geuren en kleuren over de prachtige natuur, de mooie mensen, de zon die onophoudelijk schijnt en het lekkere eten. Maar hoe weinig horen we over de slavenarbeid van mensen in onder andere (steen)kolenmijnen in India of Nepal, de honger in Afrikaanse sloppenwijken? Sommigen hebben het wel gezien, maar zwijgen er over. Anderen hebben hun resort niet verlaten en hebben geen notie van wat er buiten hun resort gebeurt.

 

Laten we gezamenlijk een vuist maken tegen uitbuiting, tegen geweld, tegen verkrachting, tegen uitputting, tegen verwaarlozing, tegen onderdrukking van vrouwen, maar ook van mannen en kinderen. Niet alleen vandaag op internationale vrouwendag, maar élke dag, opdat we de wereld iedere dag mooier en beter maken. Want alleen samen kunnen we het verschil maken, opdat onze kinderen en kleinkinderen ook het mooie van de natuur en mensheid kunnen meemaken.

 

Iedereen is uniek en iedereen heeft recht op een goede gezondheid. Iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting, op een eerlijke behandeling ongeacht zijn of haar geslacht. Maar ook op een leven zonder angst voor geweld, verkrachting of zelfs doodslag. Maak er een mooie dag van en sta er vandaag bij stil, maar ook morgen en de dag erna. En maak zelf het verschil, alleen dan gaat er iets veranderen!