Return to site

Waarom ik voor een ondernemerstraject koos

In 2017 verhuisden mijn man en ik naar een nieuwe woonplaats in een nieuwe provincie. Voor mij een reden om mijn bedrijf tegen de loep te houden en vooral te bedenken wat ik wilde gaan doen. Doorgaan op dezelfde voet of mijn hart gaan volgen?

 

Hong Kong, oktober 2016

Uitgenodigd door vrienden die een aantal jaren in Hong Kong werken en wonen, reisden we in 2016 af naar deze bijzondere plek in Azië. Van te voren niet verwacht, maar juist tijdens deze reis leken er zaken duidelijk te worden. Vooral het bijwonen van een lezing van Matt Friedman, een bekende naam als het om tegengaan van mensenhandel en moderne slavernij gaat, maakte diepe indruk op me. Niet omdat ik nog nooit van moderne slavernij of mensenhandel had gehoord, maar omdat ik tijdens zijn lezing voelde dat ik echt wilde bijdragen aan een betere, mooiere en rechtvaardigere wereld. Compleet nieuw was dit gevoel niet, al van jongs af aan ben ik mij bewust van onrecht en oneerlijkheid in de wereld. Wat leek het me toen in Hong Kong geweldig om daadwerkelijk naar landen als Nepal en India te gaan en iets concreets voor mensen in steenkolenmijnen of bordelen te betekenen. Eenmaal terug in Nederland, ging ik goed bij mezelf te rade. Toen kwam het besef dat dit niet iets is wat je zomaar doet. Daarnaast bedacht ik me dat het heel heftig is en dat je stevig in je schoenen moet staan om écht iets te kunnen doen aan de benarde situatie waarin ruim 46 miljoen mensen in de hele wereld zich bevinden.

 

Wat kunnen we dan doen?

Ik heb de tijd genomen om binnen mijn bereik en mogelijkheden te kijken wat ik kan doen om bij te dragen aan een betere, mooiere en rechtvaardige wereld. Tijdens dit proces kwamen de dames van De Ploeg Tilburg, Sandra en Mathilde, op mijn pad. Zij hebben een uitdagend programma ontwikkeld waarbij ondernemers, zowel starters als ervaren ondernemers, bij elkaar in een ondernemerstraject worden gebracht. Dit houdt in dat er een groep van maximaal twaalf ondernemers wordt samengesteld die in zes maanden intensief met elkaar samen optrekt.

 

Het voordeel van dit concept is, dat ondernemers over en weer van elkaar kunnen leren, maar nog belangrijker: ik heb in eens (in mijn geval) acht collega-ondernemers waarmee ik kan sparren. En wat blijkt, mijn collega-ondernemers lopen vaak tegen dezelfde uitdagingen aan. Door middel van het bijwonen van trainingen ondernemersvaardigheden, intervisiebijeenkomsten en individuele coaching, kijk ik kritisch naar mezelf en naar mijn bedrijf. Aan de hand van het business canvas model heb ik een model ontwikkeld waarmee mijn bedrijf toekomstgericht aan de slag gaat. Samen denken deelnemende ondernemers na over vragen als: ‘wie zijn mijn klanten?’, ‘wat is mijn product of dienst!’, ‘hoe kom ik aan klanten?’, maar ook: ‘wat is mijn verdienmodel?’. Doordat er ook een component persoonlijke coaching bij zit, leer ik ook waar bepaalde gedragingen vandaan komen en ben ik hiermee zelf actief aan de slag gegaan. Leuk is ook dat ik steeds met mezelf en indirect ook met de andere ploeggenoten afspraken heb gemaakt. Tijdens deze afspraken bekijken we wat we doen tot aan de volgende bijeenkomst van De Ploeg. Doorgaans ben ik alleen sneller geneigd om zaken wel eens vooruit te schuiven, maar nu is er door de andere deelnemers een stok achter de deur.

 

Wat heeft het ondernemerstraject opgeleverd?

Bijna aan het einde van een half jaar ondernemerstraject aangekomen, kan ik zeggen dat het mij enorm veel heeft gebracht. Mijn bedrijf staat bijna helemaal. Ik heb een nieuwe naam en nieuw logo, mijn dienstverlening is aangepast, mijn doelgroep waarvoor ik graag wil werken is benoemd en voor mij heel belangrijk: ik ga mijn hart volgen!

 

Benieuwd naar wat ik dan ga doen?

In de komende weken ga ik stapsgewijs met mijn nieuwe bedrijfsconcept naar buiten treden. Toch al nieuwsgierig? Neem dan contact op en ik ga graag in gesprek!

Woon je in Tilburg en onderneem je hier ook en heb je behoefte aan groei? Kijk dan eens op de website van De Ploeg: www.deploegtilburg.nl, misschien is het iets voor jou!